Cumela: 'Kleine stapjes vooruit in gesprekken over mestbeleid'

De afgelopen periode is er intensief overleg geweest over de brief van minister Schouten met betrekking tot het mestbeleid. Cumela Nederland heeft samen met andere partijen richting de minister duidelijk gemaakt een andere koers te willen. De Tweede Kamer heeft onder andere Cumela Nederland gevraagd een expert paper op te stellen over het toekomstige mestbeleid. Daar gaat de brancheorganisatie mee aan de slag.
Er is op ambtelijk­ niveau overleg geweest tussen sectororganisaties en het ministerie van LNV Het ministerie heeft daarbij iets meer zicht geboden op een mogelijke rol voor intermediairs in het toekomstige mestbeleid én waarin de door de sector ontwikkelde instrumenten ook zinvol door de ondernemers kunnen worden ingezet om aan die doelen te werken. Concrete toezeggingen zijn niet gedaan.

In een expert paper voor de Tweede Kamer noemt de sectie Meststoffendistributie van Cumela Nederland bij de visie op het toekomstig mestbeleid de volgende punten:

• Doelen in plaats van middelvoorschriften
Leg aan de sector doelen op en maak die sector zelf verantwoordelijk voor het behalen van die doelen. Bewijs hiervan en onafhankelijke borging zou op termijn via KeurMest kunnen.

• Zet KeurMest en de Mineralen Manager centraal in het toekomstig mestbeleid
Het ketenkwaliteitssysteem KeurMest en de Mineralen Manager voor onafhankelijke borging en toezicht en voor het digitaal vastleggen van alle meststromen hangen sterk met elkaar samen. In de Mineralen Manager worden alle stromen gecontroleerd en vastgelegd. Tevens rekent dit systeem de mineralenbalansen voor alle gecertificeerde partijen uit en controleert het ook de waarschijnlijkheid van analyse-uitslagen.

De onafhankelijke controle en borging door certificerende instanties levert dan het vertrouwen op dat meststomen transparant en correct zijn vastgelegd. Daarnaast levert de Mineralen Manager op termijn ook de mogelijkheid om onwaarschijnlijkheidscontroles te doen en om vraag en aanbod van mest en mestverwerkingsproducten beter bij elkaar te brengen.

• Ga uit van vraaggestuurde mestverwerking
In het toekomstige mestbeleid moet een vraaggestuurde mestverwerking centraal staan. Er moet worden uitgegaan van de behoefte van de afnemer van de mestproducten. Daarvoor moet de regelgeving zo zijn ingericht dat mestverwerkers zich ook zo gaan opstellen. Hiervoor is nodig dat de vraag naar mestproducten gaat bepalen hoeveel en welke mest er wordt verwerkt.
Bron: Grondig, 13/11/2020
Publicatie: 13-11-2020