Vervoersverbod voor nertsen en mest van nertsen

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en haar collega De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stellen een vervoersverbod voor nertsen en mest van nertsen in voor alle nertsenhouderijen in Nederland. Ook mogen de bedrijven geen bezoekers in hun stallen toelaten en moeten ze een hygiëneprotocol hanteren voor bezoekers en vervoermiddelen die op het erf van hun bedrijf komen. Verder moeten nertsenhouders zorgen dat honden en katten het erf van het bedrijf niet verlaten.
De maatregelen voor nertsenbedrijven gaan gelden om een eventuele verspreiding van SARS-CoV-2 te voorkomen. Alle nertsenbedrijven in Nederland worden momenteel verplicht serologisch gescreend op SARS- CoV-2 omdat het mogelijk lijkt te zijn dat bedrijven subklinisch zijn besmet. De screening is deze week gestart. Zolang de uitslag van de screening nog niet bekend is, zal het vervoersverbod van kracht blijven.

Deze week wordt dit epidemiologisch onderzoek op de eerste drie besmette locaties afgerond. Op basis van de onderzoeksresultaten maakt de Deskundigengroep Dierziekten eind deze week een veterinaire inschatting over de mogelijkheid dat SARS-CoV-2 blijft circuleren op de besmette nertsenbedrijven en zo op termijn een blijvende bron zou kunnen worden voor herinfectie van mens en dier. Op basis van deze veterinaire inschatting zullen humane en veterinaire deskundigen volgende week beoordelen wat het risico hiervan is voor de volksgezondheid. Op basis daarvan nemen de ministers een besluit over extra maatregelen op de besmette bedrijven.
Bron: Ministerie van LNV, 28/05/2020
Publicatie: 29-05-2020