Akkerbouwers op Texel komen mest tekort

Akkerbouwers op Texel kunnen moeilijk aan drijfmest komen nu de boot minder frequent vaart vanwege de coronacrisis. Boeren strooien daarom extra kunstmest. Daar waar agrarisch transportbedrijf Van Zuilen normaal gesproken in deze periode met 5 auto's heen en weer rijdt om de akkerbouwbedrijven op het eiland van mest te voorzien, is dat nu niet meer mogelijk.
De veerbootdienst Teso die afvaarten verzorgt van Den Helder naar Texel, doet dat nu nog maar een keer in de 2 uur, omdat er minder toeristen naar het eiland gaan. Voorheen voer de veerdienst een keer per uur. Normaal levert transportbedrijf Van Zuilen in Oudeschild jaarlijks circa 35.000 ton varkensmest bij 30 akkerbouwers op Texel. Aanvoer via vrachtwagens is nu niet mogelijk.

Van Zuilen overlegt nu met een rederij over de huur van een tanker voor het verschepen van mest. Het plan is om varkensmest uit Noord-Brabant te laden in het Noord-Limburgse Wanssum dat aan de Maas ligt. Er is ruimte voor circa 4.500 kuub. Het transportbedrijf hoopt de boot vol te krijgen. Het brengt wel extra kosten met zich mee. De huur van een schip kost rond de 10.000 euro. Die kosten rekent Van Zuilen door aan de akkerbouwers.
Bron: Nieuwe Oogst, 15/04/2020
Publicatie: 16-04-2020