Den Ouden in Helmond krijgt strengere eisen opgelegd in nieuwe omgevingsvergunning

De provincie Noord-Brabant gaat het mestverwerkingsbedrijf Den Ouden in Helmond strengere eisen opleggen om de geuroverlast te beperken. Het provinciebestuur kondigt maatregelen aan nadat de partijen bij gesprekken niet tot overeenstemming zijn gekomen over een gewenste aanpak. Den Ouden is gevestigd op het Helmondse bedrijventerrein BZOB waar pluimveemest wordt verwerkt tot organische mestkorrels. Er zijn regelmatig klachten van bewoners uit een nabijgelegen woonwijk over stankoverlast van het bedrijf.
Halverwege februari was er opnieuw een gesprek tussen de provincie, de gemeente Helmond en Den Ouden. De overheden hoopten met het bedrijf tot afspraken te komen voor een plan van aanpak van de stankoverlast, bijvoorbeeld door het plaatsen van een hogere schoorsteen en een onderzoek naar verdere maatregelen voor geurreductie.

Die gesprekken zijn mislukt en daarom komt de provincie nu met strengere eisen voor de nieuwe omgevingsvergunning van het bedrijf. De omgevingsdienst Zuidoost-Brabant heeft inmiddels een ontwerpvergunning opgesteld. Daarin staan onder meer een aangescherpte geurnorm, verhoging van de schoorsteen en een constante meting van de uitstoot als eisen geformuleerd.
Bron: Boerderij Vandaag, 24/03/2020
Publicatie: 24-03-2020